Tyxo.bg counter

Зелен чай - дар от природата

Зелен чай - дар от природата

Зеленият чай произхожда от Китай. Той е бил използван в продължение на хиляди години като лечебно растение. Зеленият чай има повече ползи за здравето от черния. Причината за това е в различните начини на обработка. Черният чай се обработва по начин, който позволява протичането на процеса ферментация, докато при зеления този процес се избягва. По този начин в зеления чай се запазват максимално количество антиоксиданти и полифеноли.

Използването на зелен чай има някои ползи за здравето:

Загуба на тегло - Ако се вгледате в списъка със съставките на някоя хранителна добавка за изгаряне на мазнини, то е почти сигурно, че там ще присъства зеленият чай. Той ускорява метаболизма. Полифенолите засилват скоростта, с която тялото превръща храната в калории.

Диабет - Зеленият чай помага за регулиране нивата на глюкозата, забавяйки покачването на кръвната захар след хранене.

Холестерол - Намалява лошия холестерол в кръвта.

Кариеси - Проучванията показват, че чаят може да унищожи бактериите и вирусите, които причиняват кариеси и лош дъх.

Депресии - Танинът, съдържащ се в чаените листа, има успокояващ ефект.

Кръвно налягане - Смята се, че редовната консумация на зелен чай може да намали риска от високо кръвно налягане.

Грижа за кожата - Зеленият чай може да помогне в борбата срещу бръчките и признаците на стареене, също помага и срещу кожни изгаряния.

Грижа за косата - В козметиката за коса широко се използва зелен чай. Той съдържа антиоксиданти, които спомагат за намаляване на загубата на коса и повишаване на нейния растеж.

Умствена дейност - Освен да ви държи будни, зеленият чай може да ви направи и по-умни. Кофеинът в чая действа като стимулант и подобрява различни мозъчни функции, включително времето за реакция, паметта и бдителността.

Това са само някои от многобройните ползи на зеления чай. Редица проучвания показват, че той също така може да увеличи продължителността на живота, тъй като намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, алцхаймер и други. Съществуват различни мнения по въпроса колко чаши е необходимо да изпивате на ден. Някои смятат, че една чаша е напълно достатъчна, но според други са необходими пет. Зеленият чай може да се приема като хранителна добавка. Важно е да се отбележи, че той съдържа кофеин. Ако сте чувствителни към него, то една чаша на ден трябва да бъде вашия лимит. Съдържанието на танин в чая може да намали абсорбцията на желязо, тъй че все пак внимавайте да не прекалявате с него.

Как ще приемате зеления чай, зависи само от вас. Някои хора го предпочитат в чист вид, но за по-богат вкус към него могат да се добавят и малини, боровинки, метличина, бъз, жасмин, кокос, джинджифил, лимонена трева, ванилия и много други билки.