Tyxo.bg counter

Пролетно п(р)очистване на гардероба!

Пролетно п(р)очистване на гардероба!

Пролетно п(р)очистване на гардероба!

Пролетта чука на вратата, дами, а с нея идва и възможността да почистим (или про-чистим!) из основи гардеробите. Нека го направим с помощта на Мари Кондо, организационен гуру от Япония, авторка на международен бестселър за почистването.

Директният и ефективен подход на Кондо (известен като методът "КонМари") се свежда до задаването на един простичък въпрос за всяка дреха и вещ във вашия гардероб: Това носи ли ми радост?

Ето ви девет съвета как да започнете:

1. Заделете време да свършите цялата работа наведнъж.
Причината, поради която никога не можете да завършите е точно защото подреждате по мъничко. Всъщност тайната е да направите промяната толкова внезапна, че да усетите пълна промяна на настроението.

2. Изкарайте всичко и го натрупайте на пода.
Не оставяйте нито един гардероб или чекмедже от шкаф неотворени. Уверете се, че сте събрали и последната дреха.

3. Подредете дрехите по категории.
Като съберете сходните дрехи на едно място можете да съпоставите отделните дрехи, които си приличат като дизайн и можете по-лесно да решите дали искате да ги запазите.

4. Започнете да изхвърляте първо дрехите извън сезона.
Понеже дрехите, които не са за този сезон, не са неотложно необходими, е много по-лесно да приложите простият критерий дали ви носят радост или не.

5. Гордейте се и с домашните си дрехи.
Жените често се чудят дали да не запазят дрехи, за които знаят, че никога няма да облекат навън, за да ги използват за домашно облекло. Но не е правилно да се пазят дрехи, които не харесвате, за да ги носите вкъщи, когато си почивате.

6. Благодарете на излишните дрехи.
Кажете им: "Благодаря ти, че ми донесе радост, когато те купих." Когато ги оставите с благодарност ще можете наистина да подредите вещите, които притежавате, както и живота си.

7. Щом решите кои дрехи ще запазите, сгънете ги.
Когато сгънете внимателно дрехите си можете да решите почти всеки проблем, свързани със съхранението. Разбира се някои дрехи са подходящи да стоят по закачалките. Приложете правилото - закачайте онези дрехи, които биха изглеждали по-щастливи на закачалката!

8. Започнете да прибирате дрехите изправени за по-лесен достъп.
Така организирайте съдържанието на шкафовете, че да виждате с един поглед всяка дреха, така както бихте виждали кориците на книгите на рафта. Тайната е да подреждате нещата изправени, а не полегнали.

9. И накрая, закачайте дрехите по дължина надясно.
Закачайте тежките дрехи в лявата част на гардероба или шкафа, а леките отдясно. Движейки се към дясната част на шкафа дължината на дрехите да намалява, платът да изтънява, а цветът да става по-светъл. Ако следвате този принцип ще накарате съдържанието на гардероба ви да изглежда много по-вълнуващо.